You are currently viewing Patelnia kluczowym naczyniem w każdej kuchni

Patelnia kluczowym naczyniem w każdej kuchni

Wiele jest naczyń czy sprzętów kuchennych bez których ciężko jest przyrządzać smaczne potrawy. Jednym z najważniejszych z nich jest patelnia, która z powodzeniem sprawdzi się w każdej kuchni. Zarówno młodzi adepci tej sztuki, jak i profesjonalni kucharze bez jej pomocy nie byliby w stanie przygotować wielu popularnych i smacznych potraw.

Różne patelnie na różne okazje

patelnie gerlachTrudno wyobrazić sobie gotowanie bez właściwej patelni. Jak w inny sposób można by zrobić naleśniki, omleta czy placki ziemniaczane? Bez patelni trudno byłoby też wykonać słynne włoskie makarony na czele z legendarnym spaghetti lub inne potrawy z makaronu, z których słynie chociażby kuchnia orientalna. Można smażyć też na niej mięso czy ryby. Wyróżniamy m.in. patelnie teflonowe, ceramiczne, aluminiowe czy żeliwne. Każda z nich nagrzewa się z inną szybkością oraz w inny sposób trzyma ciepło. Są nawet patelnie, które mają unikalne zastosowanie. Patelnie do naleśników cechują się zazwyczaj duża lekkością, żeby bez trudu można było podrzucać naleśniki. Naczynia te są zazwyczaj okrągłe, płaskie oraz płytkie. Patelnia do jajek ma z kolei odpowiednie wgłębienia, by pomieścić białko oraz żółtko. Coraz bardziej popularne stają się patelnie grillowe, na których nie używa się oleju czy oliwy. Tłuszcz z potrawy ścieka do specjalnych rowków, dzięki czemu dania z tego typu patelni są zdrowsze. Jaką z tych naczyń ostatecznie wybrać? Patelnie Gerlach będą idealną opcją dla fanów profesjonalnego wykonania i modnego designu.

Zastosowań patelni jest wiele, z tego powodu warto wybrać odpowiedni jej rodzaj. Patelnie różnią się między sobą wielkościami. Są również wykonane z różnego rodzaju materiałów. Warto zaopatrzyć się najlepiej w kilka ich rodzajów. Dzięki temu asortyment potraw przez nas serwowanych znacznie się poszerzy.