chłodnia

Różne strefy w chłodni

W chłodni będą przechowywane najczęściej produkty żywnościowe. Dlatego właśnie pomieszczenie to musi być odpowiednio do tego przygotowane. Pomieszczenie to trzeba zbudować zgodnie z obowiązującymi normami. Ściany muszą się składać z odpowiednich materiałów.

chłodniaTakże drzwi chłodnicze będą niezwykle ważne. To od nich będzie zależała funkcjonalność pomieszczenia. Można bowiem wybrać drzwi przesuwne, ale także drzwi, które montuje się na zawiasach. Nie ma tutaj żadnych przeszkód. Trzeba je odpowiednio zabezpieczyć poprzez uszczelki, tak aby nie przymarzały. Wiadomo, że w chłodni czasem może się bowiem pojawiać para wodna. Wówczas konieczne będą uszczelki. Oprócz tego chłodnię trzeba wyposażyć w odpowiednie agregaty chłodnicze oraz urządzenia chłodnicze. Jeśli chodzi o temperaturę parowania to w chłodniach wynosi ona od -10 do 0 stopni. Oczywiście regulacja temperatury będzie zależała od tego jakie produkty będą przechowywane w chłodni. Trzeba ją również podzielić na strefy. W tym na pewno pomogą nam regały chłodnicze. Przy ich pomocy będziemy mogli podzielić produkty i uporządkować je. Nie może być tak, że wszystko znajduje się na jednej półce. Taki podział na pewno pomoże nam i ułatwi nam odszukanie konkretnego produktu, jeśli będziemy chcieli to zrobić Jeśli chodzi o rodzaj oraz pojemność chłodni to tutaj trzeba kierować się ogólnie znanymi zasadami. Trzeba także wykonać pewne obliczenia. Obliczenia te będą dotyczyły głównie zysków ciepła przez ściany. Będzie można wówczas określić wydajność, jaką będzie posiadała nasza chłodnia. Takie obliczenie na pewno wystarczy nam do tego, abyśmy mogli określić wielkość naszej chłodni oraz przede wszystkim wybrać materiały, z których ona zostanie utworzona. Jeśli chodzi o zysk ciepła to będzie on związany głównie z temperaturą pomieszczenia oraz powierzchnią ścian. Będzie także zależała od tego, jaka wymiana powietrza będzie zachodziła w tym pomieszczeniu.

Jeśli będziemy chcieli uzyskać jeszcze dokładniejszy wynik i zagwarantować sobie odpowiednie warunki to wówczas powinniśmy wykonać dodatkowe obliczenia, w których weźmiemy pod uwagę cechy żywności, która będzie tam przechowywana. Będziemy musieli przeanalizować wszelkiego typu obciążenia cieplne, do których może tutaj dojść.