Smaczne pieczywo z dynią

Osoby chore na celiakie z pewnością nie mają łatwo ze znalezieniem odpowiednich produktów spożywczych w sklepach spożywczych, ponieważ większość z nich ma w swoim składzie gluten. Ponieważ muszą one go unikać, to muszą szukać sklepów ze specjalną żywnością.

Jak smakuje chleb dyniowy?

dyniowe pieczywo bezglutenoweW Polsce spożycie pieczywa jest stosunkowo duże, ponieważ wiele osób preferuje je na śniadanie czy kolację. Jest ono kaloryczne i zapewnia uczucie sytości, a poza tym można je spożywać na wiele sposobów. Przeważnie w piekarniach możemy znaleźć pieczywo pszenne, graham, żytnie czy mieszane, w którym niemalże zawsze znajduje się mąka pszenna. Zatem osoby wykluczające z diety gluten nie mogą po nie sięgać. Dobrym wyborem dla nich będzie dyniowe pieczywo bezglutenowe, które może być wykonane na słodko lub wytrawnie. Taki chleb może być spożywany samodzielnie, jako ciasto lub jako składnik kanapek. Przeważnie można go kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub bezglutenową. Jednak taki chleb można też samodzielnie przygotować w domu, gdyż jest to bardzo proste. Potrzeba do tego jedynie: drożdże, wodę, oliwę z oliwek, mąka bezglutenowa (ryżowa, jaglana czy migdałowa), mąkę ziemniaczaną i dynię w firmie musu. Takie pieczywo można przechowywać w taki sam sposób jak klasyczne, a jeżeli będzie szczelnie zamknięte, to na długo pozostanie świeże. Chleb dyniowy ma idealną, lekko wilgotną konsystencję, przez co nadaje się jako przekąska w ciągu dnia lub baza do kanapek. Jego kaloryczność jest nieco niższa niż chleba pszennego.

Pieczywo z dni ma piękny pomarańczowy kolor i cudownie pachnie. Jeżeli dodamy do niego nieco korzennych przypraw, to zyska na walorach smakowych. Cena chleba dyniowego jest nieco wyższa niż klasycznych wypieków, bo wynosi około 4 zł za bochenek.